Selkäkipua voi hoitaa myös itse

Selkäkipu on aina ollut hyvin tavallinen oire, josta tiedetään nykyisin paljon. Selkäkivun hoito on viime vuosina ratkaisevasti muuttunut. Ongelmaa lähestytään uudella tavalla.

Suurin osa ihmisistä tulee useimmiten selkäkivun kanssa toimeen omatoimisesti. Seuraavassa saat nykytietämyksen mukaiset parhaat neuvot, joiden avulla tulet toimeen selkäkivun kanssa, toivut nopeasti ja vältät työkyvyttömyyden. Ohjeet perustuvat viimeisimpään tutkimustietoon.

Voit monin tavoin auttaa itse itseäsi.

Selkäkipujen syynä ei yleensä ole vakava sairaus.

Useimmiten selkäkipu helpottaa nopeasti ja ainakin sen verran, että voit jatkaa normaalia elämää.

Selkäkipu ei vammauta sinua, jos et halua!

Noin puolella ihmisistä selkäkipu uusiutuu muutaman vuoden kuluessa. Tämä ei silti tarkoita, että oire/sairaus on vakava. Useimmat elävät kipujaksojen välillä normaalia elämää ja oireilevat vähän tai ei lainkaan.

Selkäkivut voivat olla hankalia ja silloin voit jonkin aikaa joutua osittain rajoittamaan liikkumistasi. Päivää tai paria pidempi lepo ei kuitenkaan auta, ja siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.. Selkäkivusta selviävät nopeimmin ne, jotka pystyvät käyttäämään selkäänsä ja voivat jatkaa tavallista elämää kivusta huolimatta. Niinpä yritä pysyä liikkeellä. Selkäsi on tarkoitettu liikkumaan.

SELKÄKIVUN SYYT

Selkäranka on kehon vahvimpia osia. Se rakentuu luisista nikamista, jotka välilevyt liittävät toisiinsa. Rakenne on luja ja joustava. Suuret ja voimakkaat lihakset ja vahvat jänteet tukevat ja suojaavat rankaa.

Ihmiset usein erehtyvät selkäkivun suhteen.

Tosiasiassa selkäranka ei vaurioidu helposti.

Useimmilla selkäkipuisilla selkäranka ei ole lainkaan vaurioitunut.

Varsin harvoin selkäkipuisella ihmisellä välilevystä on työntynyt pullistuma (tyrä) ja hermo on puristuksissa. Välilevytyrä paranee useimmiten itsekseen.

Yleensä röntgenkuvassa näkyvät selkärangan muutokset ovat tavallisia ikään liittyviä muutoksia. Kyseessä ei ole nikamatulehdus, vaan aivan normaali asia, jota voi verrata hiusten harmaantumiseen.

Selkäkivun syy ei yleensä ole vakava.

Selkäkipuun ei yleensä voida osoittaa mitään yksittäistä syytä. Voi tuntua turhauttavalta, ettei vian syytä tarkasti tiedetä. Tämä tieto toisaalta on huojentava: sinulla ei ole vakavaa sairautta tai vakavia vaurioita selässä.

Useimmiten selkäkipu on peräisin selän lihaksista, jänteistä, nivelistä tai välilevystä. ne eivät toimi ja liiku niinkuin pitäisi. Selkä ei ole ’toimintakunnossa’. Sinun on silloin saata selkäsi taas toimimaan kunnolla.

Henkinen rasitus voi herkistää kivulle. Jännitys voi aiheuttaa lihaspingoitusta ja lihakset voivat itsessään kipeytyä.

hyvässä fyysisessä kunnossa olevilla ihmisillä on ylensä harvemmin selkäkipuja ja he myös toipuvat niistä nopeammin.

Ratkaisu selkäkipuihin onkin saada selkäsi liikkumaan ja toimimaan oikein. Palauta toimintakykysi ja kohenna kuntoasi.

Kyse on selästäsi - lähde liikkeelle! Vuodelepo on pahaksi selälle.